2013. november 11., hétfő

Izrael - A Szent Föld (4)


Október 31. csütörtök
 
Akko

Elhagyjuk Tiberiast és a Genezáreti-tó környékét. Először Akkoba megyünk. Ez a keresztesek által épített kikötőváros arab terület. Dicséretükre legyen mondva, próbálkoznak rendben tartani. Óriási feltárások zajlanak, a föld alól ássák ki a monumentális oszlopcsarnokokat, amelyekre több szinttel feljebb ráépült a mai város. Ez az egymásra rakódás az egész térséget jellemzi. A szinteknek a fő állomásai a következők:
1.       Krisztus-kori maradványok, melyeket a rómaiak elpusztítottak
2.       Szent Ilona által (300) épített keresztény emlékhelyek, melyeket az arabok elpusztítottak
3.       A keresztesek által (1100-1300) épített épületek, melyeket az arabok részben elpusztítottak
4.       Az angol gyarmatosítás (1918-1948) alatt felépített emlékhelyek, amelyeket aztán sem a zsidók sem az arabok nem romboltak le, hála a fellendülő idegenforgalomnak…
Vagyis ha summázni akarjuk, a jelenlegi keresztény zarándokhelyek kiépítése az angol gyarmatosításnak köszönhető. Persze vannak kivételes épületek, melyeket az arabok valamilyen oknál fogva megtartottak, pl. Jeruzsálemben a Golgota és a Szent sír bazilika keresztes korú maradványai, de az igazán szép és (számomra) lélekemelő épületek mind a 20. század elején készültek, főként Antonio Barluzzi, ferences rendű szerzetes ihletett, szakrális tervei alapján. Érdemes ezeket a templomokat külön is megcsodálni, íme: Barluzzi templomok

 
Cezarea a Heródes által épített első európai város volt a térségben. Hallatlan pompa fémjelezhette, ez még most is kitűnik. Megcsodálhatjuk a kor Metropolitanjét – a színházat, és a hajdani Forma 1-et is, a szekérversenyek helyszínét.
 
Cezarea - színház

Ezután megint érdekes élmény következik, a Kármel-hegy. Kezdem megszokni, hogy itt semmi sem olyan, mint amilyenre az ember számít. A Kármel, a rend ősforrása egészen egyszerű épület, kicsit szedett-vedett kolostor, akár Magyarországon is állhatna. A belső kápolnában misézünk, a szagok, a hangulat szintén a hazai szerzetesrendit idézi. Barátságos, emberi hely.
 
Kilátás a Kármel-hegyről

Ezután irány Jeruzsálem! Öreg este van, mire odaérünk, de azt máris látom, hogy a Szent Város nem Tiberias. Új-Jeruzsálem, ahol a hotelünk található, nyugat-európai színvonalú nagyváros, rendezett épületek, remek tömegközlekedés (villamosok), nyüzsgő élet. Lepakolva és a vacsora elfogyasztása után azonnal felderítő útra indulok, hamarosan össze is futok a túravezetőnkkel a hotel mögötti kis talponállóban. Rokonlelkek vagyunk, egyikünknek sem megy a korai lefekvés, hiába kelnünk hajnalok hajnalán.
Jeruzsálem ezer méterrel magasabban fekszik, mint Tiberiás, és ez érződik is. Hideg nincs, de friss az éjszakai levegő. A kocsma teraszáról nézegetjük a forgalmat. Sok a fiatal, a lányok leginkább feketében, a fiúk is, de fehér inget viselnek hozzá. Békés nagyvárosi zsongás.
 
Új-Jeruzsálem

Hazaérve látom a hírekben, hogy aznap az izraeli hadsereg több rakétát lőtt ki Szíria felé és a Gázai-övezetben tűzharcban meghalt egy zsidó katona.
Mindebből mi ott, a teraszon sörözgetve semmit sem érzékelünk.
 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése