2013. november 12., kedd

Izrael - A Szent Föld (5)


November 1-2. péntek, szombat

 
Betlehem

 
A betlehemi fal


Jézus születésének színhelye jelenleg Palesztin terület. A 2000-ben történt bombamerényletek viszonzásaként Izrael három arab várost, melyek közvetlenül Jeruzsálem mellett találhatók, fallal szeparált el az országtól. Ez a fal megakadályozza, hogy Jézus evangéliumi útját követve érjük el a Szent Várost. Ebbe a részbe nem engednek izraeli állampolgárt, kivétel a túravezetőket. Izrael viszont gyakran nem enged kilépni bent élőket, hallottunk olyan szerzetesről is, aki valamely oknál fogva évek óta nem tud kijönni az elzárt területről.

 
A születés barlangja felé sodródva


Kissé félelmetes a géppisztollyal hadonászó palesztin rendőr, aki irányítja a buszunkat a parkolóházban. A légkör nem feszültségmentes.  A Szent Ilona által épített Születés Bazilikában is arab rendőrök tüsténkednek, igazgatják, megróják a tömeget. Időnként rosszarcú fiúk tűnnek fel, rájuk senki nem szól. A tömeg folyamatosan hömpölyög az ortodox ízlés szerint berendezett alsó helységbe, amelyet Krisztus szülőhelyének tisztelünk. Gyertyák, füstölők, ikonok nyomasztó zsúfoltsága, levegőtlenség. Persze azért felemelő érzés is egyben, a Szentség jelenléte. Az altemplomból az örmény templomrészbe jutunk, majd kis ajtón átbújhatunk a katolikus templomba, amely végre megnyugtató, világos épület. Itt le lehet ülni, elmélkedni, imádkozni, megpihenni. Igaz, egész órakor betölti a teret a közeli minaretből a müezzin imája (üvöltése), hatalmas orkán-hangszórók által felhangosítva.

 
Születés temploma


Túravezetőnk kéri, ne vásároljunk az araboktól, inkább egy olyan boltba visz minket, ahol az ÁFA garantáltan a templomot fenntartó keresztények pénztárcájába kerül. Nehezen élnek itt, egyre kevesebben bírják, nagyon erős rajtuk a nyomás.
Amint buszunk a bolthoz érkezik, beterelnek minket, majd lehúzzák a redőnyt. A boltban valóban minőségi áru, meglehetősen borsos áron. A pultok mögött tehetős arab kereskedők és hogy-hogy nem, feltűnik a magát „pesti stricinek” nevező zsidó kisöreg is, akit a hotelben ismertünk meg előző este. A biznisz átível a szögesdrótokon is…

 

Sivatag, Jordán-folyó

 
A sivatag, a háttérben beduin faluval


Jeruzsálemtől keletre kezdődik a sivatag. Hihetetlen holdbéli táj, és amikor az ember már végképp azt gondolná, itt nem lehet élni, feltűnik egy-egy beduin falu a szikladűnék közé ágyazva. Az út egyre lejt, amíg egyszer csak elérjük a tengerszint magasságát. De tovább süllyedünk, a Jordán-folyóig. Pár éve még megközelíthetetlen volt a terület a háború miatt, most békés, leszámítva a szögesdróttal elkerített aknamezőket. A Jordán kedves folyócska, ezen az oldalon izraeli zarándokok, a túlfelén jordániaiak. Sokan fehér klepetusba bújnak és bemerítkeznek. Mi is megújítjuk keresztségi fogadalmunkat.

 
A Jordán-folyó


Holt-tenger, Masada, Kumrán

 
Még tovább süllyedünk, tengerszint alatt 400 méter, a Föld legmélyebb száraz területe. Masada híres idegenforgalmi központ, Heródes építette erődítmény. Ide, ebbe a bevehetetlen sziklaszurdokba menekültek a zsidó felkelők Róma elől, aztán tömeges öngyilkosságot követtek el, mivel meg nem adták magukat. Kumrán: a beduinok itt találták meg a híres Holt-tengeri Tekercseket. Itt éltek az esszénusok, valószínűleg Keresztelő János is közéjük tartozhatott.  És maga a tenger, ahol úszni nem lehet, csak iszappal bekenődni és egymásra vigyorogva lebegni…
 
Masada
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése