2013. szeptember 10., kedd

Kert az erkélyen


Zöldség- és fűszerkertté változtatná a panellakások balkonjait egy induló vállalkozás, amely a finanszírozástól kezdve a reklámozásig mindent végiggondolt a társadalmi hasznosság elve alapján. Az értékesítésre szánt palántákat például autisták és megváltozott képességűek nevelgetik, a házi növénynevelde "cserepei” pedig komposztálható anyagból készülnek.

A Gourmet Garden innovatív vállalkozás: egészséges zöldségekre és fűszerekre cserélné az eddig csupán dekorációs funkciót ellátó beltéri dísznövényeket. „Akár egy konyhai fiókban, mesterséges fényt adó lámpák segítségével kitermelhető egy család napi zöldség és fűszernövény fogyasztási igénye. Egy lakótelepi erkélyen pedig mini-zöldséges kert építhető fel a falra felakasztott tárolókban” – mondja Merker Viktor építész, ötletgazda, aki a csemői termelői piacon fűszernövényekből tervezett díszfalat.


A vállalkozás minden szempontból újszerű: már maga technológia is, ahogy a Gourmet Garden elképzelései szerint a városi őstermelőknek a növényeiket öntözniük kellene. A gravitáción alapuló automata öntözésnek köszönhetően ugyanis jóformán csak szüretelni kell: nem kell a locsolással foglalkozni, mert a tartályrendszer ráköthető a vízvezetékre is. Így nem kell újratölteni, hanem egy szelep közreműködésével a szükséges vízmennyiséget felszívja a cserépdoboz.

A jelenlegi „alaptermékük” a palánta, melyből pillanatnyilag nyolc különböző fajta rendelhető meg a honlapon, az ahhoz tartozó tartállyal együtt. A piacon megvásárolható és szintén az erkélyre állítható cserepes palántáktól a Gourmet Garden haszonnövényei abban különböznek, hogy „szüretre készen” érkeznek, nem kell őket átültetni, és „mind termésmennyiségben, mind minőségben” állítása szerint felülmúlják a piacon kaphatót.
 

Ennek tudható be, hogy a megrendelhető növények árai meghaladják az átlagárat, egy bazsalikompalánta például 990 forint, de ezért cserében több levelet lehet lecsípni, köszönhetően az erősebb termékenységnek, mint más bazsalikomoknál. A leendő vásárlóközönséget nemcsak a kertészkedni vágyókban látják, hanem minden olyan konyhában sürgölődőben, aki szárított fűszerek helyett friss alapanyagokkal szeretne dolgozni, de nem szeretne ehhez kis fóliasátrat.

A rendszer teljesen környezetbarát: a ládák és a növények “műanyag cserepei” komposztálható anyagból készülnek, a dekoráció és a csomagolás újrahasznosítható papírból. Szemét pedig egyáltalán nem keletkezik, mert a futárszolgálat visszagyűjti, illetve dobozostól cseréli majd az elhalt növényeket, amelyek komposztálás után virágföldként kerülnek vissza a rendszerbe.
 
Sirály Péter (pálinkafőző mester) hozta be a projektbe egyébként a „főkefés” ismeretségét, melynek eredményeként a palántákat a Gyöngyöshöz közel eső majorságban autista és megváltozott munkaképességű dolgozók nevelik. Sirály Péter szerint az autisták bevonásával olyan réteg munkához jutását segítik, amelynek korlátozott lehetőségei vannak. Nem kizárt, hogy ezt az információt a csomagoláson a vevőkkel is közlik, hiszen vásárlásuk társadalmilag is jótékony. Sirály azt is megemlíti, hogy az autisták nagy precizitással végzik az ismétlődő folyamatokat, ami így állandó minőséget garantál.


A Gourmet Garden tervei szerint a tőkebevonás után, karácsonyra már megrendelhetőek lesznek a beépíthető öntözőrendszerek, „hogy a halászlébe már otthoni szüretelésű paprikák kerülhessenek”.


Szerző: Varga Szabolcs
Fotók: Veres Dalma
Forrás: http://hvg.hu/kkv/20130904_Magyar_vallalkozas_hozhat_friss_zoldseget

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése