2013. augusztus 12., hétfő

Favágó projekt

Csoportunk számos tagja önkéntes munkása a Családotthon Alapítványnak.
Amin augusztustól együtt dolgozunk, egy nagyobb volumenű segítségnyújtás: bármilyen meleg van, most kell készülni a télre. Családi Tűzhely a címe annak a jövő tavaszig tartó hadműveletnek, melynek keretén belül kályhákat és tűzifát juttatunk rászoruló családoknak. A projekt fő támogatója egy svájci egyházközség, de anyagi segítséget kaptunk a Henkel cég magyarországi képviseletétől, illetve több magánembertől is. Segítségüket ezen a fórumon is köszönjük!
 
 
Jelenleg a konkrét tevékenységünk fát gyűjteni és feldolgozni, minél nagyobb mennyiségben. Azokon a tanyákon, ahová a segítségünket szánjuk, nemhogy gáz de általában villany sincs. Rendkívüli szegénységet tapasztalunk a környékünkön, nem is csekély mértékben. A gáz- vagy villanyfűtés egyébként sem látszik megoldásnak az Új Idők Alföldje számára. Egy okos erdőgazdálkodás azonban megoldhatja a térség tüzelőgondjait. Korszerű gépekkel ha nem is veszélytelenül de viszonylag könnyen feldolgozhatjuk a hulladékfát is, amelyhez olcsóbban hozzá lehet jutni. Persze a gépek mellett a fejsze sem pihenhet...
 
 
 
Projektünkben egyelőre egy nagy teljesítményű korongfűrész dolgozik, de tervezzük komolyabb ágaprító vásárlását is, amellyel az a fajta hulladék is alkalmassá tehető tüzelésre, amely eddig feldolgozatlanul az erdőkben égett vagy korhadt el.
 
 
 
Nemcsak reméljük, hanem biztosak vagyunk abban, hogy munkánk nyomán sok családnak sikerül meleg órákat szereznünk az idei tél folyamán. - Mondjuk ezt most, amikor tombol a nyár és mindenkinek jól esne pár óra didergés...
 
 

2 megjegyzés:

  1. Nem látszik a képeken, úgyhogy írom: ez egy 900 mm-es koronggal és 2,6 kW teljesítményű 3 fázisú motorral működő fűrészgép.

    VálaszTörlés
  2. Én meg tátom a szám es emelem a kalapom...

    VálaszTörlés