2013. június 24., hétfő

Naplopók Újszilváson

 
2011-ben, Újszilváson épült meg nem csak az Alföld, hanem egész hazánk legnagyobb napelem-parkja. A korszerű beruházás vezérelhető paneljei automatikusan követik a Nap útját az égbolton, így maximalizálva az energiatermelést.

Az uniós támogatásból, hazai forrásból és jelentős önerőből (összesen 600 millió forint) megvalósult fejlesztés példaértékű. A demonstrációs és oktatási célokat is szolgáló projekt eredményeként 68 napelemtáblán, 1632 panelből álló naperőműve látja el elektromos árammal a 2.800 lelkes Pest megyei község önkormányzati intézményeit.

A napkövető fotovoltaikus rendszer kiépítése itt egy folyamat része, hiszen korábban már egy – Magyarországon ugyancsak egyedülálló – geotermikus fűtési technológiát is átadtak a faluban. Ezzel Újszilvás az első olyan honi település, amelynek önkormányzata hő- és áramszükségletének csaknem egészét megújuló energiaforrásokból fedezi.

A napelemes technológiák alkalmazása manapság még csak jelentős mértékű vissza nem térítendő támogatás segítségével kifizetődő. Ám ennek ösztönzése a környezetvédelmen és takarékosságon túl foglalkoztatási szempontból is fontos.

2010-ben 7,7 milliárd Forint értékben, összesen 169 napelemes villamosenergia-előállító rendszerre benyújtott pályázat nyert támogatást Magyarországon. Ezek összteljesítménye megközelíti a 13 megawattot, alkalmazásuk pedig emellett több mint 13 ezer tonna szén-dioxid kibocsátást is megtakarít.

Petrányi Csaba, a község polgármestere avató beszédében úgy fogalmazott: "ki kell aknáznunk, hogy Magyarország jó adottságokkal rendelkezik a napenergia hasznosításához". Jelezte: bízik abban, hogy e korszakalkotó és szimbolikus beruházás gazdagodást hoz a település számára és jó hírét viszi annak. „Példát szeretnénk mutatni arra: hosszú távú gondolkodással miként lehet fenntarthatóvá tenni egy önkormányzatot” - mondta.

Itt nézd meg a promóciós videót:
Zöldgazdaság


Forrás:
http://www.ujszilvas.hu/ujszilvas/?q=fotovoltaikus_naperomu_video
http://hvg.hu/gazdasag/20111123_ujszilvas_naperomu_kesz


12 megjegyzés:

  1. Itt van, tőlünk 20 kilóméterre, de még nem jártunk arra. Ideje volna megtekinteni, nem?

    VálaszTörlés
  2. Persze, fel kell venni velük a kapcsolatot, aztán egyeztethetünk egy időpontot!

    VálaszTörlés
  3. Utána pedig bográcsozás Máté telkén! Ott van a szomszédban!

    VálaszTörlés
  4. Jani, te visszamentél az időben! Mi ez a babaarc? Vagy ez most a menő? Amúgy a bográcsolás nagyon passzol az új idők Alföldjéhez. Úgyhogy részemről OK! GÁBOR

    VálaszTörlés
  5. Lehetne ez a csapat első összetartós-bulija! Egyébként meg mindig is babaarcom volt, csak időközben lett néhány ráncom is...

    VálaszTörlés
  6. Érdekes cikk. Engem személy szerint, az érdekelne,hogy egy ilyen telep kb. mennyi idő után hozza vissza a befektetett pénzt. Illetve milyen költségekkel jár a fenn tartása.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sokféle számítás lehetséges itt, a polgármester verzióját hallhatod a videón, amit Zöldgazdaság alatt linkeltünk.

      Törlés
  7. Arra én is kíváncsi lennék mennyi idő után térül meg a befektetett pénz. Ennek azért nagyon kell működnie, hogy azt a 185 millió Ft önrészt/hitelt kitermelje.

    VálaszTörlés
  8. Nézd meg a videón, 10 év alat hozza be a 180 millát és kb. 30 évig működőképes.

    VálaszTörlés
  9. Abu Dhabiban is van egy, ami 100 MW-ot termel, és 20 000 háztartást tud üzemelni, és még a CO2 kibocsátást is csökkenti évente 170 000 tonnával.
    http://www.youtube.com/watch?v=FIGH71TdUew

    VálaszTörlés
  10. Mi a helyzet a bográcsolással? Mikor tudjunk összehozni? Nekem úgy látszik most, hogy augusztus utolsó hétvégéje szabad egyedül. Többiek, nektek?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A bográcsolást a csoportoldalon kellene megbeszélni, ezt itt nem mindenki nézegeti

      Törlés