2013. július 9., kedd

Kígyó a kertben

Na nem éppen vipera.
Egy csőkígyó, amely egész egyszerűen összeépíthető házilag. Az itt látható példány 77 méter hosszú, colos KP csőből készült.



Szükség volt még az építésénél 8 fm tetőlécre, s jó pár tucat 10-15 centis a csövön U alakúra hajlított viszonylag vastag, horganyzott drótdarabra. A tetőlécekből egy keresztet formáltunk, végigfúrtuk minden szárát, kicsit szélesebben, mint a cső vastagsága. Azután szépen belülről elkezdtük felcsavarni a kígyót, s mikor a kereszt újabb szárát elérte a tekercs, egy-egy U alakú drótdarabbal rögzítettük. Így egész könnyedén megszelídítettük az amúgy vadul ellenkező kígyót. A kereszt 90 fokos cikkelyeit utólag még négy darab szintén kifúrkodott tetőléccel megfeleztük és újabb drótokkal tovább stabilizáltuk a baziliszkuszt. A belső végére slagot csatlakoztattunk, a külsőre egy kerti csapot.
Az eredmény egy kb. 2 méter átmérőjű kör, melyből egy eresztésre 40 liternyi melegvíz nyerhető. Tapasztalat szerint melegebb nyári napon háromszor simán felmelegszik, 40-50 fokosra a töltet. Mi nagycsalád vagyunk, sok a mosogatni való, de felmosásra is használjuk, s ha van szabad kapacitás, a medence vizét melegítjük kissé.



Könnyen össze lehetne(ne) építeni egy kiszuperált 100-120 literes bojlerrel, amely hosszabban tárolná a melegvizet, idáig azonban még nem jutottunk el.
Egyelőre tehát ennyi. Nem mondom, hogy vagyonokat spórolunk vele, de pár ezer forintot a nyári hónapokban biztosan. És talán egy kicsit környezet tudatosabbak is vagyunk ez által. Barkácsolók, állatszelidítők, munkára fel!


8 megjegyzés:

  1. Ma kánikulai nap van, dél előtt 11 órakor 50 liter FORRÓ vizet öntöttünk át a medencébe.

    VálaszTörlés
  2. Akkor ti már ki is próbáltátok gyakorlatban?
    Anyagköltséget tudtok írni? Illetve olyan kérdésem volna,hogy a horganyzott drót nem helyettesíthető-e szerintetek kültéri kábelkötegelővel?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha komolyan érdekel a dolog, tudok csövet meg idomokat szerezni hozzá.

      Törlés
  3. Persze, már működik egy hónapja. Anyagköltség: kimaradó helyen, 100 ft/fm árban vettem a csövet. Ez mondjuk nagyon előnyös. Így 8000 vot a cső, 2000 a két záróidom és csap, illetve egy ezres a léc. Nagy vonalakban. Ha a csövet nem tudod ilyen olcsón venni, akkor számoljunk úgy, hogy 15 ezres beruházás. Télire illik szépen vízteleníteni, ha azt meteszed, akkor örök élet. Nincs mi elromoljon.
    Kábelkötegelőt is használhatsz, az U alakú drót azért jobb, mert azt nem kell fűzögetni, ha odaér a cső csak fogod és beleszúrod a megfelelő lukakba, az alját pedig visszahajlítod a léc túloldalán.

    VálaszTörlés
  4. Meg lehet-e oldani ilyen módon a háztartás vizének a melegítését nyáron? én laikusan azt gondolom, hogy igen. Szakértők?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meg. De csak szép napos, meleg időben. Felhősben csak langyos vizet ad.

      Törlés
    2. Szerintem is meg lehetne oldani. Szerintem, ahogy Gábor is írta, kellene egy kiszuperált bojler, meg egy kis keringető szivattyú.

      Törlés
    3. Ugye korunk egyik nagy visszássága, hogy viszont ha be akarod vezetni a házadba ezt a fúrt kútról működő melegvízkészítő rendszert, akkor szabálytalanságot követsz el, mivel a méregdrága szennyvízelszállító rendszerbe ingyen ereszted bele a külsős vizet. Mellesleg hogy mért kell elszállítani az összes szennyviznek kimondott gyakorta csak kézmosásra használt vizet az elsivatagosodott háztájról, az megint megérne egy misét...

      Törlés