Aki kicsit is komolyan gondolja, időben elkezdi a szilveszteri készülődést. Ma mi is ezt tettük. Valóban az Új Idők Alföldjét éljük, hiszen legálisan lehet - na nem nagy mennyiséget de legalábbis egészségeset - főzni: pálinkából! És mi több, a gyümölcsmennyiség is megfelelő volt a nyáron. Így hát az előkészületek, cefrekészítés, első főzés, még kellemes időben, a fészerben zajlottak. Amit kedves olvasóink most látnak, az kérem az idei almapálinka tisztázása, kellemes, konyhai körülmények között. Nézzük csak, hogy is megy ez:
Először is kell hozzá egy kissé preparált kukta. Íme!
A kuktát páracsővel összekötjük a hűtővel:
Maga a hűtő egy 50 literes hordóba szerelt rézspirál. A hordót feltöltjük hideg vízzel.
Ellenőrizzük, hogy minden stimmel-e, sehol nem eresztenek a csapjaink, illesztékeink, majd komótosan alágyújtunk a kuktának.
Rövidesen megjelenik a drága nedű a spirálunk kifolyócsövében. Az első fél decit kiöntjük, ennek réz íze lehet, vagy egyéb problémája. De ami utána jön, az már a miénk!
A sárga tölcséren keresztül kis mérőhengerbe jut a folyadék, amelyben fokolóval állandóan ellenőrizzük az alkohol szesztartalmát. Ez a rendszer itt egy "átfolyós szeszfokmérő", melyből a henger felső peremére szerelt csövön át, a piros tölcséren keresztül stabilan elhelyezett üvegbe gyűlik a folyadék.
A biztos eredmény érdekében mindenképpen alkalmazzunk professzionális szakembert, aki kézben tartja a dolgokat!
Az induló szesztartalom esetünkben 72 fok. A pálinkát folytonos ellenőrzés mellett addig főzzük, míg a szesztartalom 35 fok alá esik. Ezután az elkészült anyagot szűrt vízzel higítjuk, ízlés szerint 45-48 fok közé. S ha mindez megvan, jöhet a kóstoló:
Persze úgy kell kóstolgatni, hogy azért Szilveszterre is maradjon valamicske!
BÚÉK minden kedves Olvasónknak!
Új Idők Alfödiei
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése