2013. szeptember 17., kedd

Pénztárcabarát fűtőanyag


Idén is folytatódik a biobrikett-gyártás Toldon, ahol mélyszegénységben élő családok kézi erővel működtetett présgép segítségével, helyben beszerzett mezőgazdasági melléktermék felhasználásával állítanak elő olcsó és környezetbarát tüzelőanyagot.
A mintaprojekt helyszíne a berettyóújfalui kistérség egyik kis faluja, Told, ahol az Igazgyöngy Alapítvány már több éve különböző fejlesztési projekteket, tehetséggondozást, esélyegyenlőségi és szociális munkát valósít meg. A többségében romák által lakott falunak 360 polgára van, közel 100%-os a munkanélküliség. A családok rossz lakhatási körülmények között élnek, és szinte mindennapos problémát jelent a kellő mennyiségű és minőségű élelem előteremtése.

A fűtési időszak beálltával a családok terhei megnövekednek, jövedelmük nem fedezi az egyre dráguló tűzifa árát, írja az energiaklub.hu
Ezért csak kis mennyiségben sikerül legális úton beszerezniük a szükséges tüzelőt. Gyakori a nem megfelelő, egészségre ártalmas anyagok – úgymint ruhák, cipők, műanyag vagy akár autógumi – égetése.

 
A problémák enyhítésének érdekében, Feldmár Nóra ipari ökológus az Igazgyöngy Alapítvánnyal  együttműködve egy olyan komplex fűtéshatékonysági program kidolgozásába és megvalósításába kezdett, amely a tüzelőanyag-beszerzés problémájának megoldásán felül célként tűzte ki a kályhák korszerűsítését, valamint a házak szigetelésének és nyílászáróinak javítását is.
2012 nyarán az Ökopolisz Alapítvány és a British Council pénzügyi támogatásával, a toldi önkormányzat partnerségével, a Legacy Foundation (USA) által kifejlesztett módszertant alkalmazva elindulhatott a mintaprojekt: 20 helyi önkéntes és 3 közmunkás részvételével 30 ezer darab biobrikettet előállítása. A termelés alapanyagául napraforgó-hulladék szolgált. Az előállított biobrikettet a gyártásban résztvevők között osztották szét a tél folyamán. Bár az előállított mennyiség nem fedezte a 23 család teljes téli tüzelő szükségletét, nagyban hozzájárult terheik csökkentéséhez.
A biobrikett-gyártás idén is folytatódik a faluban, sikeres Norvég Alap pályázat esetén pedig nemsokára elkezdődhet a környezetbarát szigetelési program és a kazánok korszerűsítése is.

 

Mi az a briobrikett és milyen előnyökkel jár?

A brikett technológia lényege, hogy a mezőgazdasági és erdészeti melléktermékeket speciális módszerrel összetömörítik, úgy, hogy később tüzeléshez lehessen felhasználni. Egy biobrikett-program számos pozitív hosszú távú hatást generálhat egy település számára.

A fűtési nehézségek csökkentésével a családok biztonságérzete növekszik, miközben a tüzelőanyag beszerzésére fordított idő, erőfeszítés és kockázat csökken. A biobrikett használata csökkenti az illegális fakitermelést és a nem megfelelő, az egészségre és a környezetre káros anyagok égetését.
Amennyiben sikerül csökkenteni a tüzelőre költött költségeket, a megspórolt pénzt a családok élelemre, iskoláztatásra tudják fordítani. A program magában hordozza azt a lehetőséget is, hogy helyi vállalkozássá nője ki magát, ezáltal munkahelyeket és bevételi forrást is eredményezhet a helyi lakosság számára.



Forrás:
http://www.pozitivnap.hu/technika-es-tudomany/briobrikett-megoldas-az-energiaszegenysegre 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése