2013. augusztus 30., péntek

Teher alatt…


A nagy ötleteket sokszor a kényszer szüli. Persze csakis akkor, ha a kényszert elszenvedő nem hajlandó azonosulni az áldozat szerepével, és megőrzi kreativitását, változásra való nyitottságát. A Hostětín nevű cseh falu 250 fős közössége, miután kimondták rá a halálos ítéletet – „amíg nem oldják meg a szennyvízkezelés kérdését, sem új ház építésére, sem a régiek felújítására nem kapnak engedélyt” – rá mert lépni egy járatlan útra, mely végül túléléséhez és felemelkedéséhez vezetett.

 Ki gondolná, hogy egy nádültetvény szennyvíztisztító telepként is használható? Hogy egy épület fűtésének tervezésekor a benne élő emberek kibocsátott test hőjével is lehet számolni? Hogy a hulladék fából készült biomassza elláthat egy egész üzemet energiával? És hogy egy faluban a napkollektor a menő, és az a ciki, ha nincs?
 
Csupa olyan kreatív ötlet, melyekről újszerűségük vagy legalábbis a megszokottól való eltérőségük miatt keveset, vagy egyáltalán nem is hallunk. Pedig számos hasonlóan kilátástalan helyzetben lévő falunak nyújthatna segítséget, ha egy-egy ilyen példa széles körben ismertté válna. Lássuk, hogyan is történt a gyakorlatban?

25 évvel ezelőtt a kritikus helyzetben lévő Hostětín polgármestere a Veronica Környezetvédő Egyesület szakembereihez fordult segítségért. Az egyesület kiváló szakemberei tudták, hogy a nád gyökerén élő baktériumok szervesen tisztítják a szennyvizet, és azt is, hogy egy ilyen természetes szennyvíztisztító rendszer kiépítéséhez még a drága áram sem feltétlenül szükséges. A szennyvizet a gravitáció segítségével környezetbarát módon vissza lehet juttatni a természetbe. Szennyvíz probléma megoldva.
 
 De nem álltak meg, a következő probléma az energia volt. Ezután építették meg a biomassza-erőművüket, és sorban következtek a kreatív megoldások, mellyel a falu a fejlődés útjára léphetett. Napenergia és esővíz kihasználása, természetes kertművelés, munkalehetőség teremtése.
 
Hostětín esetében megfigyelhetjük, hogy a helyi politikusok és szakemberek nem egy előre megálmodott ökofalu mintájának megvalósítását erőltették. Minden egyes beruházásnál a falu aktuális igényeiből indultak ki, és ezzel vitték sikerre történetüket. A falu nagyon szép példája egy önfenntartó gyakorlat megvalósításának. Évente 7000 látogató keresi fel a világ minden tájáról, hogy ellessenek, eltanuljanak valamit vagy ötletet merítsenek a Hostětíniektől.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése