2013. augusztus 19., hétfő

Napelem a tetőre

Sok mindenben szűkölködik lakóhelyünk és környéke az Alföld, egyvalamiben azonban biztosan nem: napsütésben. Hogyan lehetne ezt célszerűen kihasználni?
A következőkben két cikk részleteit közöljük - gondolatébresztőnek.
 
 
Új szakaszába lép a szolárfejlesztés – jósolja az ügyben kompetensnek nevezhető elemzői csoport a német Deutsche Bank pénzügyi óriásnál. A szakaszt a „harmadik növekedési fázisnak” nevezték és ebben jellemző lesz az úgynevezett „háztetős” napenergetikai növekedés, valamit az is, hogy egyre több országban élhet már meg támogatások nélkül a szolárbiznisz.
Bizakodók az elemzők azért is, mert a napenergiával folyó áramtermelésben egyre elterjedtebbek a lízing-konstrukciók, és nem utolsósorban azért, mert egy sor országban elfogadást nyert a tetőre épített szolár berendezések támogatásának a politikája.
Mindeközben az energiaszolgáltatók részéről lesz némi ellenállás a szolár energetikai bázis fejlődésével szemben, főleg amiatt, hogy azok üzleti modelljébe a napenergiából nyert áram forgalmazása alig-alig fér bele, a szolárbizniszt fenyegetésnek is érzékelhetik.
 
Nézzük mindezt számokban:
 
Optimális körülmények között egy havi 14-15 ezer forintos villanyszámlát kinullázó, 3 kilowatt teljesítmény leadására képes, 12 napelemtáblából álló rendszer telepítése már 1,6-1,8 millió forintból kiépíthető, engedélyeztethető, a hálózatra köthető.
Harmincezres villanyszámlát hárommillió forint körüli beruházással nullázhatunk ki. (A kivitelezők szinte mindegyike kulcsrakész átadást vállal, vagyis elintézi az oda-vissza számláló villanyóra cseréjét és az adminisztrációt az áramszolgáltatóval.)
Természetesen ennél olcsóbban és drágábban is lehet rendszert telepíteni, de ez az ár megbízható gyártótól származó, nem kínai márkákra már elérhető.
 
 
1,7 millió forint havi 14 ezres villanyszámla helyett, vagy 3 millió havi 30 ezres számla helyett. Egyszeri kiadásnak sok, befektetésnek viszont nem rossz. Mivel jól méretezett, a fogyasztást épp fedező rendszer esetén az éves villanyszámla lenullázható, inflációval, „rezsicsökkentéssel”, az energia árának várható emelkedésével és a rendszer teljesítményének lassú csökkenésével (10 év alatt kb. 10%) nem számolva, elnagyolt kalkuláció szerint bő tíz év alatt visszajön a rendszer ára.
 
Ha hihetünk a napelemes cégek számításainak, úgy az inflációt, az eddigi áram-áremelkedési trendeket a jövőbe vetítve a durva kalkulációnál sokkal jobb, 7-8 éves megtérülést feltételezhetünk. Mivel a napelemes rendszerek jellemzően még 25 év után is 80%-os teljesítményen képesek működni a gyári garancia szerint, innentől kezdve ingyen van az áram – a megspórolt havi villanyszámlát pedig berakhatjuk mondjuk valami jó kis nyugdíjszámlára.
 
Jó kis üzlet ez, napsütötte hely bőven akad nálunk, kérdés csak az, honnan teremtsük elő azt a pár milliócskát a befektetésre. (Devizahitel nem ajánlott...)
 
Forrás:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése